Hoe hou je jouw cashflow
op peil in coronatijden?
“Never take your eyes off the cash flow because it’s the life blood of business.”
Dit citaat van de Britse zakenman Richard Branson is actueler dan ooit. De huidige coronacrisis zet onze economie immers zwaar onder druk. Heel wat bedrijven hebben het momenteel zeer moeilijk om financieel het hoofd boven water te houden.
De strenge coronamaatregelen doen de omzet van vele bedrijven kelderen. Bestellingen worden uitgesteld of geannuleerd. Klanten betalen facturen later dan gepland. Hierdoor komen ondernemers zelf ook in betalingsproblemen, want niet alle leveranciers zijn even happig op het verlenen van betalingstuitstel. En vaste kosten blijven sowieso een belangrijk aandachtspunt.
Vermijd een cashflow rampscenario
Hoe vermijd je als ondernemer dat je in dergelijk scenario verstrikt raakt, waardoor je zelfs jouw eigen leveranciers niet meer kan betalen?
Het hoofd boven water houden is één ding. Maar op langere termijn blijven broodnodige investeringen nodig om een bedrijf op een duurzame manier te doen groeien. Het introduceren van nieuwe producten en het zoeken van nieuwe klanten vergt de nodige cash. Wil je hiervoor beroep doen op een externe financier? Ook hij zal eerst kritisch de geldstroom binnen jouw onderneming onder de loep nemen.
Tips voor een proactieve aanpak
Met een gezonde cashflow voorkom je dat de kapitaalbehoefte de groei van jouw bedrijf in de weg staat. De oplossing hiervoor is mogelijk via de volgende aanpak:
-
-
-
- Zorg ervoor dat jouw klanten op tijd betalen
- Neem afscheid van slechte klanten en zorg voor een instroom van nieuwe, goede klanten
- Maak een cashflowplanning, zodat je een goed beeld krijgt van maandelijkse bedrijfsinkomsten en -uitgaven
- Installeer een duurzaam en permanent functionerend opvolgingssysteem voor betalingen: vermijd een ad hoc-strategie die enkel op groen licht springt als er te weinig cash op de rekening staat
- Check jouw actuele bedrijfskapitaal, ofwel de kostprijs van voorraad, kasmiddelen en te ontvangen betalingen, verminderd met betalingen aan leveranciers.
- Ga voor een gezonde bedrijfsvoering, met een goed evenwicht tussen eigen betalingsverplichtingen, de keuze van de juiste kredietvormen, efficiënte interne processen en een optimaal voorraadbeleid.
-
-

Breng overtollige voorraad in kaart
Wat het voorraadbeleid betreft, heb je in deze coronatijden zelf een krachtige tool in handen om jouw cashflow extra zuurstof te geven. Als je immers de tijd neemt om voorraden, (afgeschreven) machines en installaties, magazijnuitrusting en/of kantoormeubilair in kaart te brengen, dan kan dit een mooie basis vormen om op een snelle manier nieuwe inkomsten te genereren. Daarom is het zeker zinvol om te focussen op jouw kernactiviteiten, waardoor wellicht machines of onderdelen van jouw bedrijf vrijkomen die je kan verkopen omdat je ze in de toekomst toch niet meer zal gebruiken.
Extra zuurstof door verkoop via online veiling
Het organiseren van een online veiling is een uitstekende manier om snel en betrouwbaar afgeschreven bedrijfsmaterieel te verkopen. Online veilinghuizen kennen de kopersmarkt als hun broekzak en hebben een groot netwerk van inkopers en verkopers. Bij de verkoop van goederen ontvang je niet alleen een marktconforme prijs, maar heb je ook de zekerheid dat je snel jouw geld ontvangt. Dit levert dus een win-winsituatie op voor alle betrokken partijen.
Dankzij het gebruik van digitale technologie wordt de doorlooptijd van een verkoop trouwens aanzienlijk ingekort.
Heb je vragen of wil je iets verkopen via een online veiling van Vavato?
Zin om een eerste bod te plaatsen? Ontdek alle lopende veilingen op Vavato.
Wil je zelf goederen, machines, overstock, etc. verkopen via een online veiling?
Wil je Vavato beter leren kennen? Lees meer over ons.